Meestal vinden we het ontzettend ontroerend of zelfs schattig als je een vriend of vriendin een paar traantjes ziet wegpinken bij een romantische of treurige film. Maar waar ligt de grens tussen het ontroerend vinden of vinden dat de ander een enorme softie is? Waar jij geen traan om zou laten is voor een ander juist de trigger om deze te laten vloeien. De één is ongevoelig, de ander gevoelig of wordt juist overgevoelig genoemd. En, wat nu als je in plaats van overgevoelig, hooggevoelig bent? Dat je om het minste geringste in de rode vlekken kunt schieten? Wat is dat en hoe kan de hooggevoelige persoon hiermee omgaan?
De Amerikaanse Elaine Aron is de grondlegster van de term ‘Highly Sensitive People (HSP)’. Zij heeft meerdere boeken geschreven over hoe je als HSP jezelf staande kunt houden in relaties, op je werk en hoe ouders hun hooggevoelige kinderen het beste kunnen begeleiden tijdens de opvoeding. Zij schrijft dat je HSP’s kunt herkennen aan de volgende kenmerken:
- ze voelen stemmingen van anderen goed aan
- ze zijn opmerkzaam en aandachtig
- ze ervaren, reflecteren en voelen diep en intens
- ze hebben een afkeer van specifieke indringende prikkels
- ze hebben tijd nodig om alleen door te brengen
- ze vinden kwaliteit en bevrediging van het werk zeker zo belangrijk als wat je ermee kunt verdienen
De voor- en nadelen van HSP
HSP’s voelen meer dan anderen en hebben vaak en sneller door wat er speelt tussen mensen. Ze voelen stemmingen aan en hebben vaak aan een half woord genoeg. Je kunt dit nog sterker in je voordeel trekken als je leert direct te communiceren vanuit het gevoel. Een nadeel is wel dat er allerlei dingen naar binnen denderen zoals negativiteit en botheid van andere mensen. Een hooggevoelige raakt daar eerder door van slag en heeft tijd en rust nodig om alle impulsen te verwerken.
Een coach van OpenVisie kan helpen om deze impulsen op de voor jou juiste wijze te verwerken.